Головна » 2015 » Вересень » 18 » Корисна інформація про Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ)
10:31
Корисна інформація про Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ)

Час: до київського плюс 1 годину - влітку, плюс 2 години - взимку
Телефонний код: 971
Web-домен: .ае
Національна валюта: еміратський дирхам (АЕD)
Курс: $ 1 ~ 3,7 AED, 1 євро ~ 4,9 AED
В'їзд: наявність візи
Їжа: вартість «типової» вечері: $ 20
Обслуговування: чайові: 10% від суми замовлення

 

Об’єднані Арабські Емірати (ОАЕ) - країна респектабельного відпочинку. Продумана до дрібниць туристична інфраструктура дозволяє зробити проведення часу тут бездоганним. Найчистіші пляжі Перської затоки, неймовірні водні атракціони, скачки, верблюжі перегони, гольф, підводне полювання, дайвінг, тематичні парки, величезні торгові центри, піщані дюни і неймовірні оазиси в пустелі - ось що приваблює туристів в цій неймовірною країні сучасної східної екзотики.

 

Переліт / переїзд

Регулярні прямі перельоти в ОАЕ пропонують «МАУ» - з Києва в Дубай і Абу-Дабі, Air Arabia - з Києва, Донецька, Харкова до Шарджі, flyDubai - з Києва, Донецька, Одеси та Харкова в Дубай, Emirates - з Києва в Дубай . З жовтня 2013 WINDROSE відкриває прямі рейси в Дубай з Києва та Дніпропетровська. Плануючи покупки в великій зоні Duty free дубайського аеропорту, слід прибути завчасно до вильоту, так як розрахунок на касі виробляють неспішно.

Особливість: З 1 квітня 2013 з пасажирів, що прилітають в Об'єднані Арабські Емірати, стягується податок у розмірі 5 дирхамів. Так званий Advance Passenger Information Fee буде стягуватися до прибуття в ОАЕ при видачі квитка незалежно від місця його придбання. Від податку звільнені діти до 2 років.

 

Віза

Для відкриття туристичної візи необхідні: відскановане кольорове фото 4,5x5,5 см у форматі .jpg (файл до 40 кБ), зроблене не пізніше ніж 6 місяців тому; кольорова відсканована копія закордонного паспорта, дійсного не менше 6 місяців з дня закінчення дії візи (перші сторінки та сторінки з відмітками про в'їзд-виїзд, якщо турист уже відвідував ОАЕ). У деяких випадках може знадобитися анкета. Запит на візу подається безпосередньо в імміграційну службу в ОАЕ тільки після підтвердження готелю і повної оплати туру.

Для дітей до 16 років, які їдуть з одним з батьків або у супроводі третіх осіб, необхідно надати копію нотаріально завіреного дозволу від другого батька або від обох батьків на виїзд дитини з країни. Якщо дитина їде з батьками, потрібно паспорт або дитячий проїзний документ.

Коли у дитини є власний паспорт, віза оформляється, тільки якщо дитина виїжджає з батьком, мають те ж прізвище, причому дитині відкривається окрема віза по вартості візи для дорослого.
Якщо дитина вписана в паспорт одного з батьків, то обов'язково потрібно вказувати, в чий саме паспорт. При цьому різниця в прізвища дитини і батьків не важливо. Діти старше 5 років повинні бути не тільки вписані в паспорт батьків, а й мати вклеєні фото.

Консульський збір складає $ 70, для дітей, вписаних в паспорт батьків, - безкоштовно. Віза оформляється за 5 робочих днів, виключаючи день подачі заявки і вихідні (в ОАЕ це п'ятниця і субота), але може і тиждень.

Туристична віза дійсна 60 днів з моменту видачі та дозволяє перебувати на території ОАЕ протягом 30 днів.

Віза ОАЕ не вклеюється в паспорт. Її копію (лист А4), видану імміграційною службою Дубая, турист отримує напередодні вильоту. Оригінали віз після прибуття в країну видають тільки туристам, яким відкривали візи в імміграційній службі Шарджі. Якщо турист замовляє VIP-обслуговування в аеропорту Дубая (Marhaba, Ahlan або Al Majlis), то копія його візи знаходиться у представників цих служб.

Особи, які раніше вчинили на території ОАЕ правопорушення або які порушили імміграційні правила, автоматично вносяться владою в чорний список, і надалі їм не дозволяється в'їзд в країну навіть за наявності оформленої візи на руках.
Для жінок до 35 років процес відкриття візи може бути довше - це пов'язано з перевірками їх даних по електронній системі в чорних списках.

За перебування в країні після закінчення терміну дії візи з туриста стягується штраф ($ 100 на день). Якщо турист в'їхав в ОАЕ, прострочив візу і про подальше його перебування в країні невідомо приймаючій стороні, то імміграційна влада ОАЕ штрафують туркомпанію ($ 1500-3000).

Імміграційна служба країни має право не мотивувати причину відмови у візі. Термінових віз в ОАЕ немає.

Власникам ізраїльських паспортів візи не відкриваються.

Особливість: Круїзні туристи можуть отримати багаторазову візу (Multiple Tourist Visa) строком на 3 місяці і перебувати в країні до 14 днів під час кожного відвідування.

 

Митниця

Дозволено безмитне ввезення 2 л. вина, 2 л. міцних напоїв (для повнолітніх немусульман); 400 сигарет або 2 кг. тютюну, або сигар на суму 3000 дирхамів (або в еквіваленті); 150 мл. духів і подарунків, загальна вартість яких не перевищує 3100 дирхамів.

Заборонено провозити наркотики (карається стратою), зброю, піратську продукцію, друковану та відеопродукцію еротичного характеру, а також здатну образити релігійні почуття мусульман або сприйману як недружню по відношенню до держави. У Шарджу не можна ввозити алкоголь.

Є обмеження щодо ввезення медичних препаратів. Якщо потрібно привезти з собою ліки, що містить наркотичні речовини, слід нотаріально засвідчити переклад інструкції по його застосуванню для пред'явлення на кордоні, але краще все ліки купувати на місці.

Будь-яка валюта може ввозитися і вивозитися без обмежень. Суму, що перевищує $ 27 тис. Або в еквіваленті, потрібно декларувати.

При в'їзді в ОАЕ в іноземців сканують сітківку ока, а також верхній одяг і взуття. Всіх прилітають в аеро¬порт Дубая ще й фотографують. Часто при огляді вимагають роззутися, однак разові бахіли надають не завжди, і йти через скануючий контур доводиться босоніж.

Чим більше аеропорт, тим довше триває процедура в'їзду і виїзду. Формальності з багажем і на прикордонному контролі в компактному аеровокзалі Шарджі займають значно менше часу, ніж в багаторівневому аерокомплексу Дубая.

У міжнародному аеропорту Дубая можна легко пройти всі формальності, пов'язані з прильотом, скориставшись сервісом Marhaba або Ahlan: супровід пасажира з моменту спуску з трапа літака, врегулювання питань міграційних формальностей до виходу до зустрічаючих.

 

Важливі телефони

Посольство України в ОАЕ в Абу-Дабі - 971 (2) 632-75-86
Пожежна служба - 997
Поліція - 999
Швидка допомога - 998
Довідкова - 180, 181

 

Гроші

Обміняти валюту можна в банках, обмінних пунктах, аеропортах, готелях. Найбільш вигідний курс обміну - для банкнот номіналом в $ 100, для дрібних купюр він помітно нижче.

Американські долари повсюдно приймаються до оплати, однак розраховуватися дірхамамі вигідніше. Банки працюють в суботу-середу з 8:00 до 13:00, по четвергах - до 12:00. Обмінні пункти відкриті з 8:30 до 13:00 і з 16:30 до 20:30. П'ятниця - вихідний.

Туристичні чеки приймають у багатьох великих банках. Як правило, в більшості готелів і великих магазинів в ходу картки American Express, Diners Club, MasterCard, Visa та інші.

Особливість: Курс в готелях завжди нижче, краще користуватися обмінними пунктами.

 

Транспорт

Переміщатися по країні можна на літаках.

Комфортабельні міжміські автобуси забезпечують повідомлення усередині еміратів. Проїзд недорогий: наприклад, з Абу-Дабі в Дубай можна доїхати за 20 дирхамів.

Одне з найбільш популярних засобів пересування в країні - «абра», водні таксі на основі традиційних арабських човнів, але обладнані за останнім словом техніки. Місцеві жителі в основному віддають перевагу пересуватися на автомобілях, тому громадський транспорт розвинений досить слабо. В Абу-Дабі і Дубаї курсують міські автобуси, в Дубаї також є нічні автобуси - з 23:30 до 6:00 з півгодинними інтервалами (розклад дотримується чітко). Крім того, в Дубаї ходить метро, ​​його зупинки є в обох основних терміналах аеропорту - №№ 1 і 3. Воно працює з 6:00 до 23:00 з суботи по четвер, у п'ятницю з 12:00 до 14:00 метро не працює. У Дубаї також курсують водні таксі, водні автобуси і пороми.

Усі таксі в Дубаї оснащені лічильниками. Посадка коштує 3 дирхама (якщо машину ловити на вулиці; при виклику по телефону це буде дорожче) плюс 1,71 дирхама за кожен кілометр. Тариф на посадку вночі підвищується. Мінімальна поїздка обійдеться в 10 дирхамів.

В Абу-Дабі плата за посадку становить 3,5 дирхама вдень, 4 вночі.

В інших еміратах зустрічаються таксі як з лічильниками, так і без них. В останньому випадку про оплату краще домовитися заздалегідь. У Шарджі 650 м коштують 1 дирхам. У всіх аеропортах працюють Airport Taxi з фіксованими тарифами (зазвичай трохи вище, ніж у приватних компаній).

Туристи, охочі взяти напрокат автомобіль в ОАЕ, зобов'язані мати міжнародні водійські права, закордонний паспорт, кредитну картку, бути не молодше 21 року (деякі прокатні компанії встановлюють мінімальний віковий ценз 25 років), мати стаж водіння не менше року. Вартість оренди авто - від $ 30 на добу.

Особливість: Пасажири дубайського таксі додатково до тарифу оплачують мито Salik, у разі якщо їх маршрут пролягає по платних ділянкам автомагістралей. Плата за проїзд по цих ділянках - 4 дірхама - додається на лічильник автоматично.

 

Готелі

В Об'єднаних Арабських Еміратах будується і модернізується величезна кількість готелів, готелів, мотелів, вілл і мебльованих апартаментів. У ультрасучасних готелях незалежно від їх рівня, будь то 3 * або 5 *, відмінний сервіс. Практично всі еміратських готелі відповідають своїй категорії. Систему All inclusive можна знайти в готелях майже по всій країні: в Дубаї, Шарджі, Умм-ель-Кувейн, Фуджейре.

При розміщенні в готелях 4-5 * необхідно внести депозит - в середньому $ 500-900 за номер за тиждень (краще з банківської картки). Ці гроші використовуються для погашення чеків. Якщо депозит використаний, його попросять поповнити, якщо ж ні - залишок повернуть в дірхамах по курсу готелю (який гірше, ніж у банку). У готелях Шарджі депозити при заселенні не беруться.

Навіть якщо готель розташований не на узбережжі, на його території обов'язково буде басейн, а до пляжу відпочиваючих довезуть на безкоштовному комфортабельному автобусі.

Особливість: Чимало висококласних готелів мають російськомовний персонал. У більшості популярних у російськомовних туристів готелів транслюються російськомовні канали.

 

Електрика

Напруга в мережі - 220, 240 В, частота - 50 Гц. Вилка з трьома плоскими штирями. Необхідний адаптер, який можна взяти на ресепшені.

 

Безпека

В ОАЕ дуже суворі закони, злочинність практично відсутня.

Водопровідна вода придатна для пиття, але зазвичай в готелях і ресторанах пропонують бутильовану.

Сонце активно в будь-який час року, тому обов'язково потрібно користуватися сонцезахисним кремом.

Втрата паспорта загрожує серйозними неприємностями - справа може дійти навіть до тимчасового затримання на термін, необхідний для отримання нового паспорта або довідки з посольства України. При переміщенні по країні достатньо мати копію паспорта та візи, тому оригінал краще зберігати в сейфі готелю.

Англійська мова широко поширений в ОАЕ, особливо в сферах, пов'язаних з обслуговуванням туристів.

 

Правила поведінки

ОАЕ - мусульманська країна, в якій діє сухий закон. Тільки деякі готелі роблять виключення з правил і продають алкоголь у барі. Вживати спиртні напої дозволено лише в барі, ресторані або номері готелю. Розпивання алкоголю або появу в нетверезому стані в громадських місцях тягне за собою кримінальну відповідальність. Водіння автомобіля в стані сп'яніння загрожує великим штрафом, іноді навіть тюремним ув'язненням.

У Шарджі сухий закон абсолютний. Навіть якщо тримати в руці неоткупоренную пляшку на вулиці, поліцейський має право оштрафувати на $ 500 або посадити на місяць у в'язницю. В інших еміратах теж є багато готелів, в яких алкоголь виключений геть. Наприклад, в Дубаї це все готелі мережі Flora, Taj Palace, Tamani та інші.

У громадських місцях заборонено курити. Зокрема, в Дубаї не можна палити в готелях, торгових центрах, на станціях і в переходах метро, ​​в ресторанах, кафе і барах. Строго заборонено диміти в лобі, а в спеціально обладнані зони для курців дозволено заходити особам не молодше 20 років. У місті Шарджа не вирішується курити в критих приміщеннях і навіть у спеціальних курильних кімнатах, штраф за порушення - понад $ 200.

Вихідні дні в країні - п'ятниця і субота.

В країні заборонена IP-телефонія в обхід провайдерів, тому використання Skype в мобільних телефонах нелегально. Це стосується і туристів.

Штраф за кинутий на вулиці сміття (в тому числі не долетів до урни) і плювки в публічних місцях складає 500 дирхамів. За лихослів'я і загрози можна затриматися у в'язниці на кілька років, а за образу жінки заплатити штраф більше $ 1600.

Милостиню просити заборонено.

Немусульманам не можна самостійно входити в мечеть. При вході в мечеті і вдома слід знімати взуття.

Не прийнято є стоячи або на ходу, а також дивитися в обличчя людини, зайнятої їжею. Брати і давати їжу, гроші і речі слід правою рукою, так як ліва рука у мусульман вважається нечистою.

Непристойним вважається ходити або стояти біля людей, що моляться, знімати їх під час намазу. Також забороняється фотографувати урядові будівлі, військові споруди, особняки за глухими огорожами і мусульманських жінок. Перед тим як фотографувати людей, потрібно попросити їх дозволу.

У Дубаї не прийнято цілуватися в громадських місцях, зухвало поводитися, триматися за руки особам протилежної статі, які не перебувають у шлюбі. Не можна танцювати на вулиці.

Жінкам не рекомендується їздити в автобусах. У Дубаї для них існують окремі автобуси.

Крім того, представницям слабкої статі не варто одягати занадто відкриту або прозорий одяг. Чоловікам не слід носити короткі шорти в громадських місцях. Арабська одяг на туристах може бути сприйнята як образа.

В ОАЕ потрібно шанобливо ставитися до портретів правителів країни і до їх імен.

Провезення алкоголю з одного емірату в іншій розцінюється як контрабанда, хоча між Еміратами немає офіційних кордонів.

У багатьох міських парках визначені спеціальні жіночі години, коли вхід до них відкритий тільки для жінок і дітей.

 

Клімат

Клімат ОАЕ сухий субтропічний. Зима суха і тепла. Правда, вночі буває досить прохолодно (+ 12-15 ° C на узбережжі, а в пустелі і високогірних районах - і нижче +5 ° C).

Дощі в Еміратах - це велика рідкість (в середньому 5 днів у році). Прибережні регіони більш вологі, ніж центральні. Вологість змінюється протягом дня: опівдні вона мінімальна і збільшується з настанням сутінків. Нерідкі посухи, які можуть тривати кілька років поспіль. Взимку і навесні трапляються піщані вітри, які дують переважно з півночі і північного заходу.

У Фуджейре клімат більш м'який і вологий в порівнянні з іншими Еміратами - взимку трохи тепліше, так як відчувається вплив Індійського океану.

Температура води в Перській затоці взимку може опуститися до +16 ° C на півночі і до + 22-24 ° C на півдні країни.

Особливість клімату ОАЕ - невисокий вміст кисню в атмосфері. Туристи по приїзді можуть відчувати млявість і сонливість.

Середня температура повітря: жовтень +35°C, листопад +30°C, грудень +26°C, січень +24°C, лютий +25°C, березень +29°C.

Особливість: Найбільш сприятливий для відпочинку період з жовтня по травень.

 

Шопінг

Час роботи магазинів: 9: 00-13: 00 та 16: 00-21: 00. Торгові комплекси працюють з 10:00 до 22:00 з суботи по четвер і з 16:00 до 22:00 в п'ятницю. Деякі супермаркети відкриті цілодобово. При будь-якому торговому центрі працюють дитячі майданчики.
Ціни на золото в ОАЕ нижче, ніж в Україні, а діаманти й інші дорогоцінні камені підкуповують не тільки своєю красою, але і дешевизною. Ювелірні вироби слід купувати в місцях, де виписують гарантію. У разі якщо прикраса виявиться підробкою, по гарантії повертають гроші.

Серед вигідних покупок також електроніка. У вартість великогабаритних предметів зазвичай включена доставка в готель.
В якості сувенірів везуть килими, підстилки, чотки, арабські кавники «далла», кальян, арабські шаблі, моделі вітрильників, фігурки з «мильного каменю» (стеатита), вироби з латуні, курильниці для пахощів.

Визнаний центр шопінгу в ОАЕ - район Дейра в Дубаї.

Особливість: Торгуватися можна скрізь, за винятком супермаркетів. Деякі дрібні продавці пропонують кращу знижку при оплаті готівкою.

 

Їжа

В арабській кухні дуже популярні страви з яловичини, баранини, козлятини та птиці. Свинину в цій мусульманській країні шукати марно. Як гарнір подають рис і салат зі свіжих овочів, щедро використовуючи приправи. Важливе місце на столі займають густі м'ясні супи з квасолею, рисом, горохом, картоплею, каперсами і т.д. У великих кількостях споживаються страви з молочних продуктів. Опинившись в ОАЕ, обов'язково треба спробувати рибу і морепродукти, приготовані на вугіллі.

Кава - не тільки традиційний напій для бесіди, а й особливе мистецтво.

Алкоголь в ОАЕ можна купити тільки в магазинах Duty free, в барах і ресторанах при готелях, але не на винос.

Особливість: Особливо любима місцевими жителями пшенична каша «бургуль».

 

Чайові

Якщо чайові не включені в рахунок, досить залишити 10% від загальної суми, але не обов'язково. Носильника в аеропорту або готелі можна віддячити 5-10 дірхамамі. Таксистам чайові не дають.

 

Пляжі

Пляжі в ОАЕ піщані. Причому колір піску скрізь різний: в еміраті Дубай - білий, в еміраті Рас-ель-Хайма - червоний, на деяких пляжах Фуджейра - сірий.

Готелі в еміратах Дубай, Шарджа і Аджман мають широкі пляжі, а в Абу-Дабі багато готелів розташовані на півостровах, і пляжі знаходяться в лагуні.

На міських пляжах бувають так звані жіночі дні (зазвичай середу або субота), коли чоловікам вхід на пляж заборонений.

На узбережжі досить сильні припливи і відливи. Тому занурення слід здійснювати тільки в супроводі інструктора.

Категорично забороняється засмагати топлес, а також в оголеному вигляді.

Особливість: В Абу-Дабі відкриті нові пляжі для жінок всіх національностей - в районі Аль-Батин і за Офіцерським клубом. Доступ на пляжі вільний, проте обмежений після 18:00.

 

Екскурсії

Екскурсії в Дубай, Абу-Дабі, Шарджу, Аджман, Фуджейру, місто-оазис Аль-Ейн, стародавні міста Хатта і Юльфар. Захоплююча подорож на півострів Мусандам на півночі Оману, де високі гори піднімаються прямо з моря. Також цікаві Арабська центр дикої природи поблизу від міста Шарджа, музейна скарбниця ОАЕ Мереджа.

 

Розваги

Індійський океан з багатим водним світом представляє величезний інтерес для дайверів. На численних дайвінг-базах можна орендувати спорядження для підводного плавання або полювання.

ОАЕ пропонують масу екзотичних розваг: глибоководна рибалка, нічне полювання на крабів, гірське сафарі, марокканські лазні (для жінок), катання на лижах по піску, ралі на автомобілі по пустелі. Крім того, гольф, польоти на літаку і вертольоті, стрибки з парашутом, верхова їзда. Популярне розвага - джип-сафарі.

Можна відвідати аквапарки: Wild Wadi, Wonderland в Дубаї, а також Dreamland в Умм-ель-Кувейн.

Для тих, кому захочеться зими посеред літа, є вихід - перший лижний курорт на Близькому Сході Ski Dubai в Дубаї з трасами різного рівня складності, катком, слаломом, бобслейній трасою, інтерактивним сніжним парком. У країні заборонені будь-які азартні ігри.

Поряд з кінними змаганнями і соколиним полюванням верблюжі перегони - національний вид спорту. Найбільші верблюжі іподроми знаходяться в Абу-Дабі, Дубаї і Рас-ель-Хайме. Перегони проводяться з середини вересня до кінця квітня.

Особливість: Незвичайний атракціон «Сафарі з акулами» відкрився в Дубаї для любителів гострих відчуттів: туристи можуть без ризику для життя поплавати з хижаками.

Переглядів: 446 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar