Головна » 2015 » Вересень » 13 » Хотинська фортеця - неприступна твердиня на Дністрі
11:32
Хотинська фортеця - неприступна твердиня на Дністрі

Хотинська фортеця, одна із наймальовничіших і найвеличніших середньовічних фортець в Україні, є також і одним із семи див країни. Знаходиться вона в місті Хотин Чернівецької області, у 27 кілометрах від Кам'янця-Подільського. Завдяки своєму стратегічному розташуванню на важливих транспортних шляхах Хотин протягом століть залишався ласим шматочком для багатьох завойовників.

Хотинська фортеця веде свій початок від Хотинського форту, створеного у Х ст. князем Володимиром після приєднання до Київської Русі буковинських земель. Укріплення було споруджено на кам'янистому мисі, утвореному високим правим берегом Дністра і долиною його дрібної притоки. Спочатку це був замкнений земляний вал з дерев'яними стінами і оборонними спорудами. Завданням форту було оборона поселення Хотин і переправи через річку.

У ХІІІ столітті князь Данило Галицький і його син Лев перебудовували фортецю. Навколо неї з'явилися семиметрова кам'яна стіна та рови шириною до 6 метрів. У північній частині фортеці звели нові невеликі укріплення.

Протягом століть фортеця постійно міняла свій вигляд, її реконструювали та розширювали, руйнували завойовники і знову відбудовували. Найбільшої перебудови фортеця зазнала у другій половині XV століття, будучи в складі Молдавського князівства. Саме тоді Хотинська фортеця отримала той вид, який у великій мірі має зараз.

Тут були зведені прикрашені геометричними орнаментами могутні стіни, завширшки 5-6 і заввишки 40 метрів, п'ять веж. Рівень двору фортеці підняли на 10 метрів і розділили на княжий двір і двір воїнів. Також були вириті глибокі підвали для зберігання провіанту, в які відвідувачі фортеці можуть спуститися і зараз.

У ХVIII столітті турки добудували додаткові оборонні споруди - вал з бойовою терасою і широким і глибоким ровом. Історія Хотинської фортеці є драматичною і навіть героїчною, за своє існування вона побачила багато воєн, битв і облог. Тільки з 1739 по 1807 рік Хотинська фортеця пережила чотири облоги. А протягом XVI-XVII століть біля фортеці відбулося чотири великі битви.

Наймасштабніша битва, на кону якої стояла доля Європи, сталася в 1621 році, між 150-тисячною армією Османської імперії з одного боку і 35-тисячною армією Речі Посполитої та 40-тисячною армією українських козаків з іншого. Ця кровопролитна битва тривала більше місяця, турки втратили в ній 80 тисяч воїнів і змушені були піти на мирну угоду й відмовитися від планів завоювання Європи.

Під час екскурсії фортецею туристи можуть оглянути будівлі внутрішнього двору - склади, казарми, а також зовнішні бастіони й вежі.

Є на території фортеці і невеликий музей тортур, в якому представлені найбільш поширені середньовічні знаряддя тортур. А в центрі замкового подвір'я знаходиться величезний колодязь, завглибшки 65 метрів і завширшки майже 3 метри, в якому досі є вода.

Приваблює увагу на високій стіні фортеці мокра пляма. Згідно з однією з легенд, вона утворилася після того, як в стіну заради її неприступності живцем замурували молоду дівчину. Насправді пляма утворилося на місці старого рову, який був засипаний в XV столітті при реконструкції фортеці.

Раніше в фортеці стояла шибениця, але кажуть, що вона не сподобалася екс-президенту Віктору Ющенку під час його візиту в фортецю, і незабаром її спалили.

Хотинська фортеця є улюбленим місцем любителів всіляких історичних реконструкцій, під час яких учасники і глядачі можуть насолодитися неймовірними і захоплюючими видовищами: військові маневри, масові кінні бої і справжня реконструйована облога фортеці з застосуванням автентичної облогової техніки.

У Хотинській фортеці знімалося понад 50 художніх фільмів, серед яких "Три мушкетери", "Гадюка", "Русалонька", "Захар Беркут", "Балада про доблесного лицаря Айвенго", "Чорна стріла", "Стара фортеця", "Стріли Робін Гуда".

Переглядів: 363 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar