Головна » 2015 » Вересень » 12 » 28 цікавих фактів про Грецію
09:15
28 цікавих фактів про Грецію

Грецію омиває 5 морів: Егейське, Середземне, Іонічне, Фракійське і Крітське. Цікаво, що Фракійське входить до складу Егейського, а Крітське - до складу Середземного моря. Тим не менш, це не заважає їм вважатися абсолютно самостійними географічними об'єктами.

1. У Греції найменше число розлучень серед всіх країн Євросоюзу.

2. Грецькі «бюджетники» вважаються елітою суспільства. Військові, вчителі, лікарі та поліцейські - це найпрестижніші і високооплачувані професії.

3. В грецьких школах вивчають дві іноземні мови, причому перша - англійська - є обов'язковою, а другу учні можуть вибрати самі.

4. Греки обожнюють каву. Навіть у самий розпал робочого дня при високій завантаженості грек знайде час для перерви «на каву».

5. В столиці Греції - Афінах - проживає більше 40% всього населення країни.

6. Популярний у нас грецький салат на своїй батьківщині дуже сильно відрізняється і за смаком, і за кількістю інгредієнтів. Самі греки називають цей салат «хоріатіки» - «сільський».

7. В грецьких ресторанах і кафе, поки відвідувач чекає своє замовлення, йому обов'язково приносять безкоштовний стакан води з льодом. Крім того, у багатьох закладах прийнято до напоїв подавати різні солодощі, вартість яких потім не включається в рахунок.

8. У Греції прийнято вітатися зі знайомими людьми, цілуючи їх в кожну щоку. Цікаво, що це правило поширюється і на чоловіків. Ну а знайомими в країні вважають усіх людей, яких зустрічали більше одного разу.

9. Ні в якому разі не варто демонструвати греку знаменитий жест ОК. Показавши співрозмовнику колечко з вказівного і великого пальця, ви тим самим відкрито називаєте його гомосексуалістом. За це й побити можуть!

10. Греція - країна, в якій не реєструються світські шлюби. Інститут сім'ї тут повністю підконтрольний православній церкві. Якщо пара обвінчалася у церкві, то держава автоматично визнає їх шлюб законним. Цікаво, що дружина не може взяти прізвище чоловіка, тому все життя користується власним. Дітям же можуть дати і прізвище батька, і прізвище матері - це вже як захочеться батькам.

11. Виявляється, греки діляться на дві великі групи: елліни і понтійці. Елліни - це корінні греки, а понтійці - вихідці з країн колишнього СРСР. Еллінський і понтійский діалекти досить сильно відрізняються. Офіційною мовою Греції вважається еллінський варіант грецької мови.

12. Великі магазини в країні працюють щодня до 18.00 або 19.00. Маленькі ж магазинчики відкриті або тільки до обіду, або тільки після нього. Цікаво, що на літо вони і зовсім можуть закриватися, так продавці в цей час традиційно йдуть у відпустки. Після 20.00 купити що-небудь можна тільки в кіосках- «періпторах», але їх асортимент дуже мізерний. Цілодобових магазинів в Греції практично немає.

13. Жителі Греції вкрай непунктуальні. Спізнитися на годину-півтори греки вважають абсолютно нормальним.

14. Ще однією характерною рисою греків є постійне прагнення обдурити рідну державу. Напевно, їх можна вважати чемпіонами світу з ухилення від податків!

15. У Греції є свій аналог Ватикану - монастирська держава Афон. Що цікаво, для її відвідин потрібно оформляти окрему візу, причому жінкам в ній буде відмовлено в будь-якому випадку - на Афон допускаються виключно чоловіки.

16. Колись Греція була частиною Візантійської Імперії. Греки пам'ятають про це, і над багатьма архітектурними пам'ятками можна побачити відразу два прапора: державний та візантійський.

17. В грецьких містах дуже мало висотних будівель. Зазвичай вони забудовані будинками висотою в 3-5 поверхів.

18. Греки рано лягають (в 10-11 годин вечора) і рано встають (в 5-6 годин ранку). Необхідну кількість сну вони добирають під час сієсти - найбільш жаркого часу дня, який припадає на проміжок з 14.00 до 16.30. Шуміти під час сієсти і в 22.00-06.00 - вірний спосіб привернути увагу поліції.

19. У багатьох грецьких містах каналізація прокладена надто близько до поверхні землі, тому на вулицях бридко смердить.

20. У Греції слова «поліцейський» і «ледар» - синоніми. При цьому в країні найнижчий в ЄС рівень злочинності.

21. У деяких районах країни туристам радять заходити в морську воду в гумових тапочках. Справа в тому, що біля берега повно морських їжаків, рани від голок яких дуже довго не загоюються.

22. Грецькі імена особливою різноманітністю не відрізняються. Дід, син і онук носять одне ім’я. Знайомишся з греком, можеш бути впевнений – це Йргос, Янніс, Костас або Дімітріс. У жінок популярні імена Панайотов, Марія, Василики. Самі жінки можуть і забути своє повне ім’я – все життя їх називають зменшувальними. В останні роки прийшла мода називатися на англійський манер: Йоргос – Джордж, Янніс – Джон.

23. Греки люблять каву. З льодом. І без. Сидять в кафе подовгу, обговорюють новини і не поспішають додому. Греки взагалі рідко поспішають. Це їхня філософія – насолоджуватися життям.

24. Улюблена грецька приказка: «Коли інші народи ще лазили по деревах і їли банани, греки вже страждали від холестерину». Про холестерин. Таке враження, що греки дійсно хворіють тільки через підвищений холестерину. Лікар в першу чергу призначає відповідний аналіз, на що б ти не скаржився. І прописує таблетки. Уколи призначають рідко.

25. Обожнюють греки народну музику, яку слухають у бузуки. Зазвичай на цю вечірку запрошують музикантів, п’ють вино і танцюють народні танці. Улюблений танець – ні, не сіртакі, а зейбекіко, схожий на танець п’яного матроса. Виконується, як правило, одним чоловіком. Глядачі сідають в коло і аплодують. Втомився один, в коло увійшов наступний.

26. Улюблена їжа греків – сувлаки (на зразок шаурми) зі смаженою картоплею фрі. Їдять її і діти і дорослі, часто й у великих кількостях. Це грецький фастфуд. Запивають кока-колою.

27. Греки обожнюють спілкуватися по стільниковому телефону. Завдяки різним пропозиціям компаній, вони мають можливість безкоштовно говорити протягом тривалого часу. Чим із задоволенням користуються.

28. В основному греки – це доброзичливі і привітні люди, ввічливі в спілкуванні: покажуть дорогу, пояснять незрозуміле.

Переглядів: 394 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 intecha85 • 18:18, 16.09.2015
Є вже готовий відеоролик на основі даної статті.
Його можна переглянути нашому youtube каналі - https://youtu.be/W4k_F_zsJdg
Приємного перегляду!
avatar