Головна » 2016 » Лютий » 16 » Вашингтон - американська столиця
11:31
Вашингтон - американська столиця

Округ - Колумбія

Регіон - Атлантичні штати США

Дата заснування Вашингтона - 1790 рік

Площа Вашингтона - 177 км2

Населення Вашингтона - понад 600 000 чоловік(27 місце в США)

Щільність населення у Вашингтоні - близько 3 800 чоловік/км2

Часовий пояс Вашингтона - східний часовий пояс США

Девіз Вашингтона - Justitia Omnibus ("Справедливість для всіх")

Входить в мегаполіс Вашингтона-Арлінгтон-Олександрія з населенням понад 5 600 000 чоловік (7 місце в США)

Вашингтон столиця США. Заснований в 1790 році, Вашингтон не входить до складу жодного зі штатів США і являє собою самостійну адміністративну одиницю Сполучених Штатів Америки - округ Колумбія (District of Columbia або проосто DC).

Місто було названо на честь першого Президента США - Джорджа Вашингтона. Щоб розрізняти місто Вашингтон і штат Вашингтон, коли говорять про столицю США, зазвичай додають слова "округ Колумбія" (Washington, DC).

Будучи столицею країни, Вашингтон є центром політичного життя американської держави. Тут розташована резиденція Президента США - Білий дім; тут в Капітолії збирається вищий законодавчий орган США - Конгрес; тут знаходиться Верховний суд США, федеральні міністерства та інші підрозділи Уряду США.

Крім того в Вашингтоні розташовані штаб-квартири багатьох громадських і міжнародних організацій, в тому числі Світового банку та Міжнародного валютного фонду.

Місто Вашингтон і округ Колумбія управляються мером і міською радою. Проте, Конгрес США має право скасувати будь-яке рішення місцевої влади Вашингтона. Жителі Вашингтона мають свого делегата в Палаті представників Конгресу, але без права голосу. У Сенаті округ Колумбія не представлений.

В цілому жителі Вашингтона мають менше прав у політичній системі США, ніж жителі будь-якого з штатів (наприклад в місцевому самоврядуванні). Через це не раз висувалися пропозиції про надання округу Колумбія статусу штату (або хоча б делегування відповідних прав), але всі вони відхилялися Конгресом США.

Вашингтон межує зі штатами Вірджинія і Меріленд. Територією округу Колумбія протікає річка Потомак і її притоки - Анакостія і Рок-Крік.

Для Вашингтона характерний вологий субтропічний клімат з яскраво вираженими порами року. Зима, як правило, прохолодна, середня температура січня коливається від -3 ° C до 6 ° C, рідко бувають морози до -12 ° C. Сніг випадає в основному в січні і лютому. Зрідка бувають хуртовини.

Сонячна і суха весна приходить в місто в кінці березня. У другій половині травня сильно підвищується спека і вологість, починається субтропічна літо. Середня температура в липні - від 22 ° C до 32 ° C. За статистикою, в рік буває більше тридцяти п'яти днів, коли вдень температура перевищує 32 ° C.

Восени, як і навесні, тепло і мало опадів. Перші заморозки бувають зазвичай у листопаді.

Найвища температура в Вашингтоні за весь період спостережень була зареєстрована 6 серпня 1918 роки (і 20 липня 1930 роки) - 41 ° С, а найнижча 11 лютого 1899 року - 26 градусів нижче нуля.

В кінці літа і початку осені Вашингтон іноді піддається ударам ураганів, правда вже досить ослаблених. При поєднанні високого рівня припливу, штормового нагону води і сильного дощу бувають розливи річки Потомак.

У Вашингтоні зосереджено надзвичайно багато музеїв, історичних пам'ятників, меморіалів та інших цікавих пам'яток. Серед найбільш відомих - Національний Молл; Капітолій; Білий дім; Монумент Вашингтона; меморіали Томаса Джефферсона, Аврама Лінкольна, Франкліна Рузвельта, ветеранів Другої світової, корейської і в'єтнамських воєн; Кафедральний собор Святого Петра і Святого Павла; Національні музеї американської історії, природознавства, американських індіанців, авіації і космонавтики, африканського мистецтва, Ботанічний сад США, Бібліотека Конгресу та багато інших.

Майже п'ята частина площі Вашингтона зайнята парками, місто займає друге (після Нью-Йорка) місце за цим показником серед великих міст США.

 

Джерело - http://prousa.info/

Переглядів: 355 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
avatar
0
1 intecha85 • 12:09, 16.02.2016
Кому справді цікаво почитати про Вашингтон, знайшов в інеті блог - Привет, американская столица! (правда на рос. мові), але можна багато цікавого почитати, також є гарні якісні фото.
avatar