Головна » 2016 » Вересень » 15 » Унікальні та невідомі: ТОП-10 природних див України
14:03
Унікальні та невідомі: ТОП-10 природних див України

Рівно 45 років тому було засновано міжнародну природоохоронну організацію Greenpeace.

Її основна мета – сприяти збереженню природи. Тож, сьогодні пропонуємо вашій увазі унікальні місця України, які потребують захисту.

В Україні є свої незвичайні місця, які вражають масштабами і красою. Вони оповиті легендами і таємницями, які історики досі намагаються розгадати. Тут можна відновити сили, зробити гарні фото напам'ять та знову закохатися у життя.

 

Олешківська пустеля

Пустеля, так-так, в Україні! 200 гектарів гарячого піщаного моря, яке приховує на своєму дні багато таємниць, розташоване у Цюрупінському районі за 30 кілометрів на схід від Херсона. Крім того, тут на глибині 300-400 метрів є прісне підземне озеро із дуже смачною водою, а посеред пустелі лежить один із унікальних витворів природи – оазис.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Озеро Синевир

Це озеро вважається найкоштовнішим природним скарбом Національного природного парку "Синевир" і є однією з візитних карток Українських Карпат. За однією з легенд, озеро утворилося від потоку сліз графської доньки Синь, на місці, де її коханого, простого верховинського пастуха Вира, було вбито камінною глибою за наказом підступного графа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дністровський каньйон

А це – найбільший в Україні та один із найбільших в Європі каньонів. Це долина, чиї стрімкі береги досягають від 100 до 250 метрів над водою. Крім того, на території Дністровського каньйону розміщено близько 100 пам'яток живої та неживої природи світового значення. Тут збереглися й унікальні еталони відслонень гірських порід.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Озеро Світязь

Найбільше та найглибше озеро природного походження в Україні розташоване недалеко від селища Шацьк на Волині. Вода у ньому настільки прозора, що у сонячну погоду можна побачити кількаметрове дно озера. До речі, останні дослідження вченних підтвердили його льодовикове походження.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оптимістична печера

Це найдовша у світі гіпсова печера. Розташована вона поблизу села Королівка на Тернопільщині. Найбільшим скарбом печери вважаються вторинні мінеральні утворення, які протягом десятків тисяч років росли тут у підземних порожнинах. Це, насамперед, гіпсові кристали різноманітної форми та кольору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Гранітно-степове Побужжя

Одна із найдавніших ділянок суші Євразії, яка не поринала у морські глибини вже протягом 60 мільйонів років, розміщена в межах Північно-Західної частини Миколаївської області. Тут було виявлено 86 представників флори і фауни, яких занесли до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урицькі скелі

Пам'ятка природи та археології національного значення, яка просто не має аналогів у Європі, розташована поблизу села Урич на Львівщині, на лівому схилі долини потоку Уричанка. Тут, серед лісу височіють величні урвисті скелі, висота яких сягає до 50 метрів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Водоспад Шипіт

Мальовничий водоспад розташований у глибокій ущелині річки Пилипець на північних схилах гірського масиву полонини "Боржава" Карпатського регіону. Цікаво, що щороку сюди приїжджають хіпі та представники інших субкультур України та із-за кордону на неформальний липневий фестиваль, який завершується святом Івана Купала.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бакота

Справжнісінький рай на землі розташований у Хмельницькій області. Бакота – знакове місце. По-перше, тут унікальний мікроклімат: скелі і ліси захищають береги від холодних вітрів, в результаті тепло зберігається так само, як в Ялті. По-друге, у 1362 році тут діяв чоловічий скельний монастир, заснований старцем Антонієм – тим самим, якиму ми зобов'язані появою Києво-Печерської лаври.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бирючий заповідник

Хто ж міг уявити, що в Україні є місця, що ілюструють мультфільм про Бембі? :) В Азово-Сиваському заповіднику багато... ну просто дуже багато оленів: прудконогих, дивовижних, з тонким станом і вразливою душею.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Колочава

Одне з найдовших сіл в Україні (Колочава) є у Закарпатті, і його протяжність – більше 40 кілометрів. Тут є десять музеїв, один цікавіший за інший, в тому числі раритетна вузькоколійка, по якій катають поки ще нечисленних туристів. Але головна перевага цього місця – доброзичливі люди і величні гори.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Джерело - Радіо 24

Переглядів: 399 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar