Головна » 2016 » Березень » 9 » Рим - символ давньої імперії і сучасної республіки Італія
12:42
Рим - символ давньої імперії і сучасної республіки Італія

Рим - столиця Італії і області Лаціо, найбільший в країні і один з найбільш відвідуваних міст в світі. Місто стоїть на 12 пагорбах, а його центр - старе місто - на семи пагорбах.З півночі на південь через місто протікає річка Тібр.

Протягом сотень років Рим був невеликим поселенням в центрі Апеннінського півострова. Однак вигідне місце розташування і агресивна політика, разом з низкою нововведень у військовій справі поступово вивели його на лідируючі позиції у першу чергу в області, а потім і в регіоні. Свого розквіту Римська держава досягла при імператорі Адріані в II столітті н. е., коли військове і економічну могутність поєднувалося з миром всередині імперії. Населення Риму перевищувало 1 млн осіб.

Кінець імперії поклали численні вторгнення ззовні німецьких і слов'янських народів, а також зростаючі сепаратистські тенденції всередині самої держави. У період розпаду імперії місто стало серцем християнства. На території Риму знаходиться окреме місто-держава - Ватикан, що займає територію 40 гектар.

Архітектурні пам'ятники міста, відображають його майже трьох тисячолітню історію. Художники, скульптори і архітектори зі всіх куточків Європи приїжджали сюди, щоб працювати на замовлення вищих духовних осіб і тат. В епоху Відродження тут були створені особливо видатні твори архітектури.

У Римі збереглися окремі пам'ятники античності (Колізей, Пантеон, тріумфальні арки, терми), цілі архітектурні ансамблі (Форуми), середньовічні квартали (Трастевере), численні палаци і церкви епохи Відродження. Мальовничо розкинувся по горбах місто прикрашають мармурові сходи, затишні площі з фонтанами, численні монументи різних епох - від найдавнішої кінної Статуї Марка Аврелія перед Капітолієм до гігантського пам'ятника королю Віктора Еммануїла II і об'єднанню Італії.

Рим - унікальне місто, в його межах знаходиться ціле самостійне держава-Ватикан. Це головний центр католицизму з великою кількістю католицьких церков, створених кращими італійськими архітекторами і прикрашених роботами великих італійських художників і скульпторів.

Шедеври італійського живопису і скульптури зібрані у Ватиканському, Капітолійському музеї, в галереї Боргезе, Латерані. Безліч археологічних знахідок представлено в Римському національному музеї, музеї вілли Джулія. Твори мистецтва XX в. зібрані в Національній галереї сучасного мистецтва і в Національному кабінеті естампи.

Сьогодні, будучи символом давньої імперії і сучасної республіки Італія, Рим поєднує в собі велич минулих тисячоліть і романтику сучасності. Це місто шикарних ресторанів на просторих площах і тінистих літніх кафе на тісних, вузьких вуличках старих кварталів.

 

Джерело - http://www.votpusk.ru/

Переглядів: 349 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar