Головна » 2018 » Грудень » 19 » Польща. Краків - Катовиці: як подорожувати між цими містами?
16:03
Польща. Краків - Катовиці: як подорожувати між цими містами?

Всього вісімдесят кілометрів і трохи понад годину їзди автобусом — саме стільки ділить Краків від Катовиців.

Ці два великі міста розташовані настільки близько і мають настільки хороше сполучення, що багато людей живе в одному місті, а працює або навчається в іншому.

 

Автобан

Краків і Катовиці сполучає автобан А4. Це, до речі, перший автобан у Польщі, його побудували ще за часів товариша Гєрека в 70-тих роках (причому потім його ґрунтовно перебудували і прилаштували до сучасних стандартів).

Автобан — платний, причому водії платять за проїзд двічі: при в’їзді і з’їзді з нього. Пропускний пункт на краківському боці знаходиться при з’їзді з кільцевої дороги, біля аеропорту Краків - Баліце, з сілезького боку він розташований у Мисловіцях. Сама кільцева Кракова — безкоштовна, так само як і автобан на території самих Катовіце.

За проїзд легковою машиною заплатите 10 злотих на в’їзді і потім 10 злотих на з’їзді з автобану. Причому можна в’їхати або з’їхати на якомусь із проміжних вузлів (наприклад Хжанів, Явожно) і тоді платите тільки на одному пункті оплат.

Детальну інформацію знайдете на сайті автобану: www.autostrada-a4.com.pl.

В самих Катовицях автобан проходить майже через центр міста, окрім того вже в самому центрі є Drogowa Trasa Średnicowa – автомагістраль, що з’єднує головні міста Сілезії, частково схована в тунелю.

 

Автобус

Найшвидшим способом доїхати з Катовиць до Кракова і навпаки громадським транспортом є автобус. Між цими містами кожні 15 хвилин курсують автобуси фірми Unibus / Inter. В Кракові вони відходять з нижньої платформи автовокзалу, квиток мусите купити в касі автовокзалу — у водія не можна. В Катовицях автобус також курсує з автовокзалу, для автобусів до Кракова є спеціальна, окрема каса у будці перед будинком автовокзалу. Квиток коштує 14 злотих у один бік (пільговий 12 злотих). Як назбираєте 10 квитків, 11 отримаєте безкоштовно.

Розклад на сайті www.uni-bus.com.pl. Знайдете там також розклад руху інших маршрутів, наприклад Глівіце — Забже — Краків.

Автобуси цього перевізника курсують з 5:30 до 21:30.

Окрім того ще є транзитні курси інших автобусів, які вам можуть знадобитись, якщо хочете їхати пізно ввечері або вночі. Розклад можете знайти на сайті www.e-podroznik.com. Розклади не обіймають перевезень Polskiego Busa, а цей перевізник має кілька курсів на трасі Краків — Катовиці вночі. Наприклад курс з Катовиць до Кракова о 23:30. Увага — квиток на цей автобус купите тільки через інтернет, на сайті www.polskibus.com

 

Потяг

Між Краковом та Катовицями курсують також поїзди, однак з огляду на поганий стан рейок, поїзди їздять дуже повільно. Час проїзду потягом між Краковом та Катовицями становить понад 2 години, тобто двічі довше, ніж автобусом.

Проїзд потягом має сенс у випадку, якщо їдете не до / з самих Катовіць, але наприклад до Мисловиць, Явожна або інших проміжних станцій на трасі — таких як наприклад станція Краків — Мидльніки в західній частині міста.

Актуально триває модернізація траси, яка закінчиться в 2020 — 2021 році. Ремонт пов’язаний із обмеженнями в руху поїздів: деякі відтінки траси тимчасово закривають, поїзди курсують іншою трасою. Після ремонту потяги тут будуть курсувати зі швидкістю до 160 км / г. Проїзд між Краковом та Катовицями займе всього 50 хвилин, але до цього ще треба дожити.

 

Подорож з Кракова до інших міст Сілезії і Заґлемб’я

Катовіце — це центр і найбільше місто Верхньої Сілезії, це окрім нього є ще інші міста сілезько-домбровської метрополії. Найбільші з-поміж них — це Тихи, Глівіце, Забже, Хожув, Сосновець, Домброва Гірнича.

Як доїхати з Кракова до вищеназваних міст? Є два способи. Перший — це прямі сполучення, знову ж таки — автобусні. Однак автобусів Краків — Тихи, Краків — Забже — Глівіце чи Краків — Олькуш — Домброва Гірничя — Сосновець не так і багато. Розклади знайдете на сайті www.e-podroznik.com.

Другий спосіб — доїхати автобусом до Катовіць і звідти — міським транспортом. Тут також є два варіанти.

Перший — це скористатись міською залізницею (Koleje Śląskie). Це швидкий і зручний варіант, щось як київське метро. Якщо вам потрібно доїхати в район якоїсь залізничної станції, Koleje Śląskie будуть для вас оптимальним вибором. Розклад і детальнішу інформацію знайдете на сайті https://kolejeslaskie.com/.

Другий варіант — це трамвай і міські автобуси. На території агломерації функціонує спільна система KZK GOP, трамваєм чи автобусом можна поїхати з одного міста до другого. Однак тарифна система досить складна, про неї напишемо окремо. Деталі на сайті http://www.kzkgop.com.pl/.

 

Джерело - Портал Port Europa

Переглядів: 434 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar