Головна » 2016 » Лютий » 1 » Мукачівський замок - одна з найцінніших історичних і воєнно-архітектурних пам'яток Закарпаття
10:12
Мукачівський замок - одна з найцінніших історичних і воєнно-архітектурних пам'яток Закарпаття

У долині річки Латориця серед широкої рівнини одиноко височіє гора. Її вершину увінчують вежі середньовічного замку Паланок. Ця фортеця знаходиться на південній околиці міста Мукачеве, оточеного горами.

Графік роботи:

Неділя – четвер з 9:00 до 17:00.

П’ятниця – з 9:00 до 16:00.

Понеділок – вихідний.

 

 

Історія Мукачівського замку.

Ця історична пам’ятка не схожа на будь-які інші. У могутніх стінах замку протягом майже тисячі років проливали кров угорці, русини-українці, австрійці та інші народи. А скільки облог та штурмів пережив замок Паланок! Безліч разів змінювалися володарі цієї споруди. Барони і графи, королі та князі прагнули ним володіти. Був замок у свій час і князівськими хоромами, резиденцією короля, і столицею Трансільванії, і центром повстань угорців проти австрійців.

Найкрасивіше виглядає замок при в’їзді у місто з боку Берегова. У цьому місці можна зробити прекрасні фотографії. Туристам буде цікаво почути численні легенди про замок Паланок, одна з яких розповідає про колодязь, що знаходиться біля старої вежі на території замку. Кажуть, у будівництві цього колодязю брав участь нечистий. Власник замку князь Корятович наказав видовбати у скелі колодязь. Однак води не було. Князь дуже засмутився та зі злості кинув слова, що він ладен віддати мішок золота тому, хто знайде воду. Тут несподівано з’явився сірий чоловік і стрибнув у колодязь. Вилізши, сказав, що вода скоро буде, але він ще повернеться за обіцяною нагородою. Князь злякався, бо зрозумів, що має справу з нечистою силою. Один блазень прийшов князю на допомогу, запропонувавши положити у мішок лише 2-3 монети, адже нечистий не сказав, саме скільки золота має бути у мішку. Так і обдурили нечисту силу. Сьогодні подейкують, що можна почути якесь бурчання на дні колодязя. Існує також багато переказів про те, що на дні колодязя є підземні ходи, що ведуть не тільки у місто, але й далеко за його межі.

Коли ви потрапите до замку, вас зустріне його хазяїн князь Федір Корятович – у повний зріст вилитий з бронзи він стоїть і вітає всіх відвідувачів. До його ніг можна покласти гроші, а після, за традицією, необхідно загадати бажання на багатство та доторкнутися до його вказівного персту. Дехто вірить, що ці бажання здійснюються.

 

 

Легенди замку Паланок.

Замок Паланок овіяний таємницями. У вас буде можливість пройтись коридорами замку, слухаючи розповіді гіда про різні чудеса замку та про привидів, що живуть у підвалах. Або, залишившись наодинці з собою, уявити себе представником давнього графського роду. Ця прогулянка обов’язково наповнить вас забутою романтикою середньовіччя.

До речі, співробітники історичного музею, який на сьогодні знаходиться у замку, розкажуть вам про сильний землетрус 70-х років, під час якого замок дуже трясло. З підвалів був чутний страшний гомін, що нагадував тисячі голосів, які звучали одночасно. Всі співробітники вийшли з музею, а коли повернулись, то побачили, що багато предметів так би мовити «перенеслись» до інших експозицій. Але найбільшою таємницею було те, що величезний золотий ключ, який знаходився під сигналізацією під склом, опинився біля портрету господині замку Ілоні Зрині. А портрет жінки, як зазначали спеціалісти, був дещо змінений.

Прекрасною є скульптура застиглих в бронзі мужньої Ілони Зрині та її сина Флоренца. Особливої уваги заслуговує сторінка історії – облога військ австрійського імператора 1685–1688 років. Під час оборони замку княгиня Ілона очолила повстання проти австрійців. За переказами, княгиня не зронила жодної сльози. Її мужня краса захоплювала навіть ворогів. Коли австрійці вдерлися до замку, то зустріли високу темнооку жінку з мечем, яка закривала своїм тілом доньку та сина.

Туристам також запропонують цікаву екскурсію історичним музеєм у залі Верхнього замку. Тут виставлено експозиції, знайдені під час археологічних розкопок на Закарпатті: залізні, кам’яні, дерев’яні знаряддя праці, експонати Закарпаття епохи середньовіччя. У картинній галереї знаходяться роботи видатних художників Закарпаття минулого століття, колекція унікальних ікон 19–20 століть, а також полотна сучасних українських, польських, угорських майстрів. А на бастіонах замку, які у далекому минулому були місцями запеклих битв, можна насолодитися смаком чудової кави, милуючись захоплюючою панорамою Мукачева, що відкривається з замку Паланок.

 

Джерело - http://ua.igotoworld.com/

Переглядів: 463 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar