Головна » 2015 » Грудень » 17 » Ханья - перлина острова Крит (Греція)
09:57
Ханья - перлина острова Крит (Греція)

Ханья (Ханія) - друге за величиною місто на остові Крит і столиця однойменного нома. До 1971 року місто Ханья був ще й столицею Криту. Про Ханью не можна розповісти в двох словах. Кожен, хто хоч раз відвідав цей красивий місто на заході острова Крит, готовий годинами розповідати про хитрі сплетіння вузьких вуличок, про венеціанських будинках і добродушних місцевих жителях.

Важко не закохатися в середньовічний порт, навколо якого на набережній розкинулися різні ресторанчики і не схожі один на одного венеціанські будиночки. З року в рік Ханья стає місцем паломництва тисяч художників, письменників і поетів, що черпають тут своє натхнення.

Ханья розташована в північно-західній частині острова Крит на відстані приблизно 140 км від Іракліона і в 70 км від Ретімно. Місто розташувалося біля західного підстави півострова Акротірі в 8 км від міжнародного аеропорту Ханьї, який щодня приймає тисячі туристів, що приїжджають на острів. Недалеко від міста, на східній частині підстави Акротірі в затоці Суду (Souda) розташовується великий морський порт Суду, який виконує роль найважливішого транспортного вузла, щодня приймати і відправляти тисячі пасажирів та вантажів.

Порт Суду є одним з найбільших портів в Середземному морі. На самому півострові Акротірі розташована одна з найбільших військових баз НАТО в Європі. Тому, сучасна Ханья грає величезну стратегічну й економічну роль не тільки в житті острова Крит, а й усієї Греції в цілому. Старе місто і пам'ятки. На даний момент місто Ханья складається з старої частини міста і нової, мало чим відрізняється від сучасного європейського міста. Справжнє диво, що під час бомбардувань у часи Другої Світової війни, історична частина Ханьи здебільшого залишилася недоторканою і збереглася до наших днів.

 

Стара Ханья.

Старе місто (Old Town of Chania) вважається найкрасивішим містом на Криті. Old Town обмежовується венеціанської фортечною стіною, а центром міста вважається район Кастеллі (Kastelli), населений ще в часи неоліту. Розташовуючись на пагорбі, як би над портом, Кастеллі виконував найважливішу оборонну роль для всього міста. Зараз тут розташований один з п'яти кварталів старого міста - Кастеллі. На жаль, від старої архітектури тут мало чого залишилося.

На захід від Кастеллі знаходиться найпопулярніша серед туристів площа Елефтеріоса Венізелоса або Сантрівані (Plateia Santrivani), розташована в кварталі Сінтрівані. Тут же знаходиться знаменита Мечеть Яничар.

На заході старого міста знаходиться квартал Топанас (Topanas), в якому в повній мірі можна перенестися в часи венеціанського правління. Адже тут найкраще збереглися венеціанські будинку і вузькі вулички. А на півночі кварталу Топанас знаходиться фортеця Фіркас, що датується 1629 роком, на території якої розташувався морський музей. А на самому початку вулиці Theotokopoulou стоїть дерев'яний будинок, службовець прикладом османської архітектури. Південніше кварталу Топанас знаходиться Єврейський квартал (Evreika). Тут збереглася частина кріпосної стіни і бастіони Щіаво (Schiavo). Тут також збережися старі вузькі вулички і будинки, побудовані венеціанцями. На схід від кварталу Кастеллі знаходиться квартал Спландзіа (Splanzia), в якому розташовані Арсенали XV століття, церква Святого Миколая, православна церква Святих безсрібників і церква Рокко. Варто відвідати венеціанську фортецю Фіркас (Firkas), зі стін якої відкривається чудовий вид на старий порт Ханьї.

На території фортеці розташований морський музей міста Ханья, який познайомить вас з історією мореплавання, моделями кораблів. У музеї представлено макет міста Ханья XVII століття, з будівлями тих часів. На другому поверсі музею знаходиться досить докладна і вражаюча експозиція Битви за острів Крит. Також варто відвідати Історичний музей, який розташувався на вулиці Sfakion naki, 20. Музей присвячений героям, які боролися за звільнення острова від турецьких загарбників, за возз'єднання Криту з Грецією, героям, які билися проти німецьких військ під час Другої Світової війни. Тут представлені шаблі і пістолети критських воїнів. Одним із значущих експонатів музею є буфет з різьбленим зображенням сцен полювань, що датується XVI століттям. Прогулюючись по вулиці Халідон (Odos Khalidon), можна ознайомитися з археологічними знахідками, зробленими в районі Ханья, зайшовши в археологічний музей, який розташувався в церкві Святого Франциска XIII століття.

У музеї представлені знахідки з часів існування мінойської цивілізації до римського правління. Серед експонатів музею виставлені статуетки богів родючості, римські статуї, мозаїки, одна з яких датується III століттям н.е., кам'яні кладки та інші, нехай, нечисленні, але представляють величезну цінність, експонати.

Майже навпроти археологічного музею, по протилежній стороні вулиці знаходиться церква Трьох мучеників, а відразу за церквою розташована будівля з дванадцятьма круглими куполами, де раніше були турецькі лазні, а зараз частина приміщення зайнято ливарної майстерні.

Але щоб повністю перенестися в часи венеціанського правління, неодмінно варто пройтися по вулиці Замбеліу (Odos Zambeliou), яка плавно перетікає в провулки кварталу Топанас. Це досить тісний вуличка з практично спираються один на одного венеціанськими будинками, кучерявими рослинами, тісно наставленими столиками і атмосферою тих років. Якщо по вулиці Халідон відправитися на південь, можна відвідати так звану "Шкіряну вулицю", що має справжню назву Odos Skridlof. Таку назву "Шкіряна вулиця" одержала тому, що тут торгують виключно шкіряними виробами.

На Odos Skridlof можна придбати будь-який виріб зі шкіри: від гаманця чи сандалій до справжніх критських чобіт. Тут навіть виконують вироби на замовлення. А сама "Шкіряна вулиця" проходить вулицею Odos Tsouderou, що проходить повз входу на знаменитий критий міський ринок Ханьи.

Цікаво, що будівля ринку, побудованого в 1911 році, виконано у формі хреста, орієнтованого по сторонах світу. На ринку можна купити практично все. Тут продаються і сувеніри, і свіжі овочі і фрукти, книги і газети, мед, приправи, масла, свіжі морепродукти ... перераховувати можна довго.

 

Сучасна Ханья.

Вулиця Халідон, що проходить від порту через весь Old Town, з'єднує його з сучасною Ханьею, яка, звичайно ж, дуже сильно відрізняється від історичної частини міста. Нова частина міста не настільки багата на пам'ятки як Old Town, але, тим не менш, не позбавлена ​​їх. На схід від старого міста розташований район Неа Хору (Nea Hora - Нове місто), що з'явився на початку XVIII ст., З вузькими вуличками і маленького рибальського гаванню. Наприкінці XX в. багато історичних будівель Неа Хору були закинуті і зруйновані, але останнім часом вони стали відновлюватися і знову заселятися.

Іншим найстарішим районом сучасної Ханьї, який в числі перших почав заселятися за межами кріпосної стіни зі східного боку від старого міста, став район Sabbionara, який пізньої став називатися Кум Капі (Koum Kapi). Зараз Кум Капі - динамічно розвивається район Ханьї, де розташувалися наймодніші кафе і ресторани. За межами Старого Міста можна відвідати такі пам'ятки, як: Церква Evangelistria і Церква Magdalini, що датуються початком XX століття, стара французька школа, в якому зараз знаходиться Департамент Архітектури та, звичайно ж, Будинок Елефтеріоса Венізелоса, побудований в 1880 році. А на сході міста Ханья розташований унікальний архітектурний комплекс Табакарія, побудований в середині XIX століття, в якому досі займаються обробкою шкіряних виробів. Ханья, яка почала забудовуватися в період 50-70х років минулого століття не може похвалитися архітектурними шедеврами. В основному це безбарвні 3-5-типоверхового будинку. Але навіть у цій "урбаністичної" області можна знайти масу пам'яток. Серед них будівлю суду "Dikastria", побудоване в кінці XIX століття, Будинок Манусоса Кундуроса - відомої політичної фігури на Криті, сад Кіпос (Kipos), заснований в 1870 році, в якому пізніше була побудована башта з годинником Roloi, резиденція Єпископа Деспотіко, що датується початком XIX ст.

У новому місті є і найважливіші спортивні об'єкти: басейн, розташований в районі Неа Хору і великий стадіон Venizeleio, прожектори від якого видно практично з будь-якої точки Ханьи. У місті Ханья залишилося багато незайманих забудовою міських парків - улюблених місць відпочинку місцевих жителів і, рідше, туристів. Найвідоміші з них: вже згаданий сад Кіпос, що знаходиться прямо навпроти стадіону Venizeleio, парк поруч з "Площею 1866" ("Square 1866"), який знаходиться недалеко від автобусної станції. У цих парках можна сховатися від міської суєти і полуденної спеки, а також помилуватися старовинними деревами, фонтанами і пам'ятниками.

Область Ханья користується величезною популярністю у туристів з усього світу. Адже тут розташовані кращі пляжі Криту, найкрасивіші ущелини. Ханья - це місце, де досі збереглися знамениті Критські лісу в їх первинному вигляді. Область Ханья знаходиться на заході острова, охоплює територію 2 376 км2 і є самою зеленою областю Криту. З півночі омивається Критським морем, з півдня - Лівійським морем. На сході Ханья межує з областю Ретімно. Форму північній берегової лінії визначають миси Акротірі, Родопос і Грамвуса і затоки Суду, Ханья і Кіссамос. Однією з вражаючих пам'яток є гірський масив Лефко Орі (грец. Λευκό - білий) - Білі гори, який є райським місцем для любителів природи.

Тут є і дванадцять ущелин, серед яких Національний парк Білі Гори - найбільший каньйон в Європі, численні рівнини, плато і річки і, на додаток до цієї картини, на схилах розташовуються невеликі села, з дійшли до наших днів звичаями та традиціями. Тут можна виявити представників рідкісних видів флори і фауни і, якщо пощастить, можна навіть побачити дику гірську козу Кри-Кри, обитающую тільки на Криті. На півдні і південному сході Білих гір розташований район Сфакії, з дикими пляжами, безліччю мальовничих рівнин і горами. Район Сфакії славний своєю недоступністю і непокорою місцевих жителів. Найвища точка масиву - гора Пахнес (грец. Πάχνες) - 2 454 м. Південний захід області Ханья займає рівнина Кантанос (грец. Κάντανος) з безліччю церков, побудованих в період Візантійського правління та історичних пам'яток. На узбережжі розташований курорт Палеохора з власною фортецею. Це місце рясніє численними археологічними пам'ятками і найважливішими античними містами Криту, такими як: Елірос, Іртакія, Ліссос і Суйя. На північному заході області знаходиться район Кіссамос, з півостровами Родопос і Корікос, островом Грамвуса, Елафонісі з рожевим піском, прекрасними пляжами в містечку Фалассарна і звичайно, такими унікальними археологічними місцями як Діктіна і Поліррініа.

Джерело - http://www.tocrete.com/

Переглядів: 448 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar