Головна » 2016 » Квітень » 21 » Ісландія - країна льоду та вогню: цікаві факти
11:49
Ісландія - країна льоду та вогню: цікаві факти

Ісландія в нашому уявленні - це країна ельфів, гейзерів, а її жителі - нащадки могутніх вікінгів, а, між тим, протягом уже багатьох років Ісландія щорічно входить в десятку країн з найкращим рівнем життя. Її ми називаємо країною льоду й уявляємо, що там дуже-дуже холодно, хоча насправді середня температура в січні -4 С. Чого ми ще не знаємо про Ісландію, про цю чудову та неймовірно гарну країну?

Тривалість життя у ісландців - одна з найвищих у світі: 81,3 року у жінок і 76,4 - у чоловіків.

Рейк'явік - найпівнічніша столиця світу.

 

1. Більшість ісландців дуже забобонна, наприклад багато з них досі вірять у ельфів. На деяких дорогах можна навіть зустріти об'їзди навколо місць, де, згідно з легендами, мешкають ельфи або інші казкові істоти.

 

2. Найвідоміші представники ісландського фольклору - це хулдуфолк, або прихований народ, який часто ототожнюють з ельфами. Як розповідають місцеві легенди, ці істоти ховаються в горах, хоча деякі ісландці будують для них маленькі будиночки в своїх садах і навіть маленькі церкви, щоб звернути ельфів у християнство. Іноді в Ісландії проекти будівництва будівель або комунікацій змінюють, щоб не порушити передбачувані місця проживання ельфів, а в 2004 році корпорації Alcoa навіть довелося отримати сертифікат від урядового експерта про те, що обране місце для будівництва заводу з виплавки алюмінію вільне від хулдуфолка. Згідно з опитуваннями, більшість ісландців щиро вірять в існування ельфів.

 

3. Ісландія може похвалитися найщільнішою концентрацією гейзерів у світі. Саме слово «гейзер» походить від назви Гейзір - б'ється з-під землі гарячого джерела на північному заході країни. За таку особливість Ісландію і називають "країною льоду та вогню".

 

4. Одного разу на концерті у Франції соліст ісландської групи Sigur Rós Йонсі забув текст пісні. Не зупинившись, він зімпровізував під ту ж музику: «Чорт, я забув слова. Але це нічого. Тому що я у Франції, де ніхто не зрозуміє».

 

5. Йоханна Сігурдардоттір, прем'єр-міністр Ісландії - перша глава уряду в світовій історії, що вступила в офіційний одностатевий шлюб.

6. Ісландія - одна з небагатьох відносно великих країн, де немає залізничної системи.

 

7. У кожного громадянина Ісландії є доступ до сайту Íslendingabók. Це така генеалогічна база даних, яка містить інформацію про родинні зв'язки всіх ісландців починаючи з 18 століття. Так як населення Ісландії трохи більше 300 тисяч і протягом своєї історії країна була слабо схильна до впливу як еміграції, так й імміграції, завдання складання такої бази було легко вирішене.

 

8. Завдяки сайту кожен ісландець може перевірити чи не є новий коханий кузеном або кузиною, або через скільки поколінь він пов'язаний родинними узами з Бьорк.

 

9. Ісландія - одне з останніх нині населених місць планети, освоєних людиною. Почали її заселяти тільки в 9 столітті нашої ери.

 

10. Завдяки тому, що ісландці не впускають в свою мову запозичені слова, за 1000 років ісландська мова практично не змінилась. Будь-який ісландець може з легкістю прочитати Біблію, видану на початку 16-го століття.

 

11. Природних ресурсів в Ісландії достатньо, щоб генерувати енергію для всієї Європи, але транспортувати її вкрай складно.

 

12. Ісландія впевнена у своїй безпеці. У країні немає армії, морських і військово-повітряних сил - тільки берегова охорона. Якщо ж ісландець раптом вирішить піти служити, то він може приєднатися до норвезької армії. Між країнами існує договір, який це дозволяє.

 

13. Поліцейські в Ісландії не носять зброю.

 

14. У скандинавських країнах поширені страви з риби, яка протухла або забродила - ісландська національна страва хакарл готується з протухлого м'яса акули,. Також в ісландській кухні можна зустріти такі дивні страви, як варені баранячі яйця, овечі стегна в молочній кислоті й овечі голови. Крім цього ісландці не проти поласувати китовим і тюленячим м'ясом.

 

15. В Ісландії практично немає прізвищ, якщо не вважати невелику кількість прізвищ, які прийшли з Данії. Вони тут замінені патронімами - аналогами нашого по батькові, що складаються з імені батька (а іноді - матері) і слів «доттір» («дочка») і «сан» (син»). Наприклад, Магнус Карлссон - це Магнус, син Карла, а Ганна Карлсдоттір - це Анна, дочка Карла.

 

16. Кількість імен в Ісландії теж обмежена: в країні заведений певний реєстр імен, з якого батькам і потрібно вибирати імена для своїх дітей. Якщо ж вони захочуть дати дитині якесь оригінальне ім'я, то повинні попередньо погодити його з владою.

 

17. Вода в Ісландії настільки чиста, що в кухонні крани вона потрапляє без усякої попередньої очистки або фільтрації.

 

18. Ісландські будинки не потребують штучного опалення, адже пара й гаряча вода потрапляють у будинки прямо з природних гарячих джерел.

 

Джерело - Tochka.net

Переглядів: 800 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar