Головна » 2015 » Листопад » 26 » Австралійські Альпи
11:23
Австралійські Альпи

Австралійські Альпи — найвищий гірський масив Австралії, південна частина Великого вододільного хребта. Довжина близько 3000 км (1900 миль) - від північного Квінсланд через Новий Південний Уельс і до північної частини штату Вікторія.

Австралійські Альпи являють собою пенеплен, піднятий і розчленований на окремі масиви. Складаються з палеозойських відкладів, пронизаних гранітними інтрузіями. Гора Косцюшко висотою 2228 м. є найвищою вершиною Австралійських Альп і найвищою точкою Австралії. Гора Таунсенд (2209 м.) — друга за висотою вершина цих гір. На північно-західних схилах бере початок головна річка Австралії — Муррей.

Австралійські Альпи характеризуються найсуворішим в Австралії кліматом. Вершини Австралійських Альп взимку на 2—3 місяці вкриваються снігом. На схилах гір до 1200 м. ростуть ліси з деревоподібних папоротей і евкаліптів, вище — криволісся та альпійські луки.

The Victorian Black Saturday bushfires були особливо інтенсивними у частині Австралійських Альп, та знищили деякі містечка, зокрема Мерісвіль.

Великий водороздільний хребет (Східно-Австралійські гори) — гірська система, яка простягається вздовж східного і південно-східного узбережжя Австралії приблизно на 4000 км. Утворилася у неоген-антропогені на місці денудованої палеозойської складчастої країни. Гори укладені загалом вапняками, гранітами, ґнейсами, вулканічними породами. Відомі родовища нафти та газу, кам'яного і бурого вугілля, олова, поліметалів, золота, міді, титано-магнетитових і монацитових пісків.

Східні схили круті, сильно і глибоко розчленовані, західні схили полого переходять у горбисті передгір'я (даунси). Північніше від 28 градусів південної широти гори порівняно невисокі, досягають ширини 650 км. Берегові хребти висотою близько 1000 м. і вулканічні плато відділені широкими повздовжніми котловинами від західного, нижчого водороздільного ланцюга з пологими вершинами. Південніше розташовані більш високі і монолітні гори. Виділяють хребти Нью-Інгленд, Гейстінгс,Ліверпул, Блакитні гори та Австралійські Альпи. Найвища точка В.в.х. і всієї Австралії — г. Косцюшко (2230 м). На схилах беруть початок численні ріки, в тому числі найкрупніші на континенті — Муррей і Дарлінг. Рослинність — листопадно-вічнозелені та евкаліптові ліси (східні схили), саванни, рідколісся, чагарники (західні схили).

Джерело - https://uk.wikipedia.org/

Переглядів: 776 | Додав: intecha85 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar