[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум - My Travel Channel » Події » Європа » Над Європою зафіксовано підвищений рівень радіації
Над Європою зафіксовано підвищений рівень радіації
intecha85Дата: П`ятниця, 24.02.2017, 11:13 | Повідомлення # 1
Подорожуючий
Група: Адміністратори
Повідомлень: 97
Репутація: 451
Статус: Offline
Над кількома європейськими країнами відзначений підвищений рівень радіації

Минулого місяця відразу над кількома європейськими країнами було відзначено невелике підвищення рівня радіаційного фону. При цьому джерело цього радіаційного фону так досі і не виявлено. Спершу легкий зростання радіації, в якому спостерігалися сліди йоду-131, був відзначений в січні, над норвезько-російської кордоном, потім таке ж невелике підвищення зазначалося відразу над кількома іншими європейськими країнами.

Згідно з останніми чутками, це може бути пов’язано з якимись ядерними випробуваннями в Росії, проте офіційні звіти говорять про те, що, найімовірніше, причина може полягати в аварії на якомусь фармацевтичному заводі, про яку чомусь промовчали.

Незважаючи на те, що підвищення рівня радіації було зафіксовано ще в січні, офіційні особи Фінляндії і Франції виступили з заявами про цей інцидент тільки зараз, прокоментувавши, що після зміни фону над Норвегією аналогічна картина спостерігалася до кінця січня у Фінляндії, Польщі, Чехії, Німеччини, Франції та Іспанії.




При прямому питанні про те, чому Норвегія не повідомила про це ще минулого місяця, коли була зафіксована перша спалах в самому північному регіоні країни, Фіннмарку, Астрі Ліланд з Норвезького агентства з радіаційної безпеки (ІГРА) заявила:

«Вимірювання в Сванвіке (село в окрузі Фіннмарк) у січні показували дуже низький зріст. Тому було вирішено провести виміри в інших сусідніх країнах, таких як Фінляндія. Було відзначено, що рівень зростання не представляє ніякої небезпеки для людини і навколишнього середовища. Тому ми вважаємо, що ці новини не стоять своєї розголосу».

Минулого тижня французький Інститут радіаційного захисту та ядерної безпеки (IRSN) оголосив про те, що рівень вмісту радіоактивного йоду-131 в атмосфері Європи в січні «не викликав жодних побоювань» і з того моменту повернувся в норму. Але більше питань викликає не сам факт підвищеного рівня радіаційного фону, а скоріше те, що ніхто не може з точністю сказати, що могло його викликати.

Що точно відомо, так це те, що період напіврозпаду йоду-131 становить 8 днів, тому виявлення його в атмосфері може говорити про те, що викид дійсно стався зовсім недавно.
 
intecha85Дата: П`ятниця, 24.02.2017, 11:13 | Повідомлення # 2
Подорожуючий
Група: Адміністратори
Повідомлень: 97
Репутація: 451
Статус: Offline
«Викид, найімовірніше, мав місце зовсім недавно. Однак після цього ми не просунулися далі рівня припущень», — говорить Брайан Горналл з Британського товариства радіологічного захисту.

На даний момент найбільш переконливим припущенням, згідно європейським фахівцям, є припущення про те, що природа радіоактивного йоду-131 бере свій початок десь у Східній Європі. Деякі з прихильників теорії змови тут же почали видавати це за доказ проведення Росією прихованих ядерних випробувань в Антарктиді. Проте ніяких офіційних підтверджень цьому знайдено не було. Крім того, фахівці говорять тільки про підвищення в атмосфері концентрації йоду-131. Якщо б мова йшла про
ядерні випробування, то звіти показували б наявність не тільки цього хімічного елемента, а багатьох інших.

«У момент вимірів погода була дуже поганою, тому відстежити джерело, або хоча б певну область, звідки міг статися викид, не представлялося можливим. І все ж вимірювання, проведені в декількох місцях в Європі, можуть вказувати на те, що викид відбувся десь у східній її частині», — поділилася Ліланд.

Враховуючи особливість виявлених ізотопів, експерти говорять про те, що, найімовірніше, зростання рівня радіаційного фону пов’язаний з якоюсь аварією на фармацевтичному заводі, так як йод-131 активно використовується, наприклад, у виробництві медикаментів, спрямованих на лікування певного типу раку.

«Так як в атмосфері була виявлена лише підвищена концентрація йоду-131 і при цьому не було відзначено інших радіоактивних елементів, то ми вважаємо, що його джерелом є якийсь завод з виробництва радіоактивних ліків», — говорить Ліланд.

«Йод-131 активно застосовується, наприклад, при лікуванні раку». Що цікаво, аналогічні інциденти відбувалися і раніше. Наприклад, практично повністю аналогічний стався у 2011 році, коли в атмосфері декількох європейських країн протягом кількох тижнів спостерігалася підвищена концентрація йоду-131. На момент оголошення про цей інцидент офіційні особи також не могли нічого розповісти про джерело викиду, проте варіант з аварією на одній з атомних станцій був відразу ж вилучений.

«Якби витік стався в реакторі атомної станції, то в атмосфері були б виявлені і інші елементи. Однак був виявлений тільки йод-131», — прокоментував тоді в 2011 році Дідьє Чемпіон, керівник департаменту по захисту навколишнього середовища Інституту радіаційного захисту та ядерної безпеки.

Примітно, що буквально тижнем раніше науковий журнал PLOS One опублікував статтю, в якій зазначається, що джерелом викиду йоду-131 в 2011 році стала несправність в фільтраційної системі будапештського Інституту ізотопів, в якому виробляються багато видів радіоактивних ізотопів, що застосовуються в медичних дослідження і розробки нових ліків.

Що ж стосується цього випадку, то розгляд як і раніше ведеться. Днями ВПС США відправили до Великобританії спеціальний літак Boeing WC-135 запаратурою на борту, яка допоможе звузити радіус пошуку джерела викиду.
 
intecha85Дата: П`ятниця, 24.02.2017, 11:29 | Повідомлення # 3
Подорожуючий
Група: Адміністратори
Повідомлень: 97
Репутація: 451
Статус: Offline
Новини ТСН від 23 лютого 2017 року

 
intecha85Дата: П`ятниця, 24.02.2017, 11:52 | Повідомлення # 4
Подорожуючий
Група: Адміністратори
Повідомлень: 97
Репутація: 451
Статус: Offline
Спалах радіації в 7 країнах Європи може бути пов'язаний з «секретними випробуваннями» Росії

На початку року в семи європейських країнах: Німеччині, Іспанії, Норвегії, Польщі, Фінляндії, Франції та Чехії, - були знайдені сліди радіоактивного йоду-131 в атмосфері. Його виявили прилади на станції «Сванховд» в Норвегії біля російського Кольського півострова. Вчені намагаються встановити причини їх появи. Про це пише британське видання The Daily Mail.



Над Скандинавією рівень йоду-131 в 4 рази перевищив звичайний рівень. Період напіврозпаду йоду-131 - вісім днів, тому викид стався недавно.

Сплеск радіацію не був небезпечний для населення. Передбачається, що могла статися позаштатна ситуація на ядерному реакторі або була випробувана ядерна боєголовка. Також не визначено район початкового освіти радіації. Передбачається, що джерело розташовувався в Східній Європі.

Причиною того, що сталося міг бути витік з реактора АЕС, з медичної установи або з атомного підводного човна. Таблоїд The ​​Sun звертає особливу увагу на можливий зв'язок зростання рівня радіації з «секретними випробуваннями ядерної зброї в Арктиці» російськими військовими.

На користь останньої версії може свідчити перекидання до Великобританії американського літака-розвідника Boeing WC-135C. В основному він використовується для пошуку слідів випробувань ядерної зброї і моніторингу радіоактивності після техногенних катастроф.

Американський розвідувальний літак Boeing WC-135C напередодні прибув на авіабазу «Мілденхолл» в Великобританії; передбачається, що він повинен перевірити дані про сплеск радіації в Східній Європі, повідомляють західні сайти, які відстежують польоти військової авіації.

Йод-131 - радіоактивний нуклід хімічного елемента йоду. Основне застосування - в медицині і фармацевтиці, є одним з основних продуктів поділу ядер урану і плутонію. Викид йоду-131 відбувався під час ядерних випробувань 1950-х, аварії в Чорнобилі, Фукусімі.

Джерело - U-NEWS
 
Форум - My Travel Channel » Події » Європа » Над Європою зафіксовано підвищений рівень радіації
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: